Saturday, 4 February 2012

Cara-cara Membuat Kek Paling Simple

Kalau korang nak taw, aku ni spesis yang ske makan kek.. tapi kalo kek kedai ni, aku kureng skit.. x kire r secret recipi ke, secret garden ke, twiggies ke.. ape2 je r.. kalau kek buatan kedai ni, aku mmg kureng.. sbb aku suka makan kek yang aku buat sndri..

APA yang bestnya buat kek sendiri ni? jawapannye aku boleh masuk ape-ape saja bahan ke dalam kek aku..kek yang aku paling suka buat adalah kek permaisuri, sebab senang nak mampos... just amek masa 15 minit tuk buat adunan kek, then bakar 45 min pada suhu 150 darjah celsius...then siap r kek aku tu.. haaa ni resipi and cara-cara aku nak ajar korang cam mana nak masak kek yang senang dengan cara yang paling senang.. hehe..

Ok, mula2 korang kene sediakan bahan2nye... kek tanpa bahan namanye bukan kek, tapi kak... jadi tuk buat kek, wajib r ada bahannye..di bawah ini adalah bahan2 membuat kek permasuri... sila ikut resipi di bawah dengan betul.. kalau x ikut betul2, nanti x jadi kek permaisuri, sebaliknya jadi kek permasalah...hehe

- 1 cawan mentega
- 1 cawan gula kastor
- 4 biji telor ayam
- secubit garam
- separuh sudu kecik esen vanila
- 2 cawan tepong naik sendiri
- sehelai kertas a4 bersih

ok..mula-mula gaulkan mentega ngan gula di dalam 1 bekas besar..then pukul adunan tu dalam masa 3 min.. kalu x nk guna bekas, korg nk guna ape2 pon sbg bekas pon boleh la.. tp jgn guna pinggan or cawan dsb sbb nnt tumpah aku x nk bertanggungjawab..hehe... then setelah korang pukul adunan tu, masukkan telor sebiji demi sebiji.. gaul lg.. then masukkan pula sikit garam and sikit esen vanila.. fungsi garam ni adalah membalancekan rasa manis kek korang tu.. so kalau gula korang terlebey, garam r penyelamatnye... esen vanila ni lak bagi kek ni bau wangi.. tanpa esen vanila, kek korang akan ada rasa hanyir telor sikit2... seterusnya masukkan tepong sikit demi sikit sampe habis...then gaul lagi sampe adunan sebati and sekata...adunan yang last ni korang kene gaul lama sikit supaya adunan tu lagi kembang and sebati... then, amek kertas a4 bersih, kerat 4 kertas tu, then letak ketas tu dalam aluminium tray yang korang akan guna tuk masak kek tu dalam oven..tapi pastikan kertas a4 tu korang salut sket ngan minyak or marjerin sket supaya memudahkan kerja korang bila kek tu dah masak.. then masuk dalam oven, suhu 150 darjah, api atas bawah, then tunggu r setengah jam... kalo buat 1 doh adunan, masak dalam masa stengah jam.. kalo 2 doh adunan,dalam masa 45 min siap r...then boleh r korang makan kek buatan sendri tu..hehe

Ape yg bestnye ble wat kek sndri ni? haaa kalo korg nk taw, korg ley tmbah ape-ape je yg korang suka kat dlm kek korang..contohnye tambah serbuk milo, tambah choc chip, tambah badam, tambah sugar rice ball or pape saja.... nmpk x manarik di situ... and even korang boleh tambah ceri and hias bentuk ceri tu jadi shape muka smiley gtu.. best x?

ni nk gtaw rahsia buat kek lak..ad sesetengah org buat kek tapi x mnjadi.. then org tu pon nanges bile segala penat usaha telah dicurahkan ke atas kek tu, suddenly kek tu x mnjd..mmg menyedihkan..nak wat kek ni mmg byk pantang larang.. firstly korang kne pastikan tiada setitis air pon ada pada semua prkakas digunakn... kalo nampak je air kat perkakas tu, cepat2 lap kan sampe kering...secondly, telor yang korg guna pastikan telor tu berada dalam suhu bilik.. telor x boleh sejuk.. thirdly, pastikan guna saiz acuan atau sukatan yang sama...jangan nak gatai guna saiz lain2...forthly, kacau adunan tu dalam arah yang sama.. korg x bleh kacau adunan tu ikut suka hati je.. kalau korg kacau ikut arah jam, dari mula sampai akhir, kacau macam tu je... jgn gatai nk try berlawanan jam...fifthly, ble kek tgh masak, jangan gatai nak g bukak oven intai kek korg tu... intai dari lua suday.. sixly.. ble kek dah masak, biakan kek dalam oven, tp tutup current oven tu.. biakan kek tu sejuk sedikit demi sedikit di dalam oven...ble lepas 15 min, baru kuakan kek tu dari oven n letak atas meja... then siap r kek korg.. kegunaan kertas a4 tu adalah utk memudahkan korang mengeluarkan kek dari tray panas tu...

so, inilah cara-cara dan petua dalam membuat kek sesimple kejadian.. kalo korg perlukan bantuan, bg je emel korang and tanya soalan.. kompem aku jawabnye... lepas ni, kalo aku rajin, aku bagi lak resipi nak wat mee kicap yang femes kat ipoh..hehe... nnt kte jmpe lg di dalam waktu dan tempat yang sama di dalam rancangannnnnnnn.......bersama Lempeng......assalamualaikum...

p/s : total hrga bhan buat kek dlm rm 15 je....tp kalo semua bahan ada kat rumah, jgn gatai nk abehkan duit bli bahan baru

3 comments:

  1. lempeng mmg rajin...lepas ni tkar nama chef lempeng...euwww..haha

    ReplyDelete
  2. tetibe aku rsa dr sndri sgt x bguna sbb xtau wt kek, si rabit pon pndai dr aku. (terer x aku blakon)

    ReplyDelete